Történt, hogy egy szeptemberi végi hétfőn az akkor még mindig bőséggel termő és virágban álló paradicsomokat meglepték a poloskák. Az inváziónak voltak előjelei. Ám ilyen hirtelen attakra mégsem számíthattunk. A blitzkrieg délutánján le kellett hát szedni a még érésben lévő paradicsomokat, zölden. (A rovarkártevők elleni hatékony védekezés nem témája e bejegyzésnek, de megnyugtatásul: versenyben maradt néhány tő pari, a poloskák pedig kivonultak abból a zónából.)
Van egy mítosz, hogy a zöld paradicsom mérgező. Valóban tartalmaz két alkaloidát, szolanint és tomatint, amelyek az éréssel távoznak a termésből, ezekből azonban jelentős mennyiséget kéne elfogyasztani, hogy hassanak. Nem biztatunk senkit semmi fogyasztására, de tény, hogy a nyár nagy slágere volt nálunk például a grillezett zp, és mindenki túlélte. A mediterrán térségben kimondottan kedvelt csemege. Lekvár, befőtt, csatni, szósz stb. készíthető belőle – jellemzően olyan dolgok, amik kellően tömények, főzési alapanyagok vagy ételkísérők, így nem fogyasztasz kereskedelmi mennyiséget.
A neten tömérdek recept van a témakörben, mi a saját kísérleti szószunk („indiai folyékony vegeta”) werkjét adjuk közre.
Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom, lehet benne érett is.
6 közepes chili (cayenne, jalapeño)
1 fej fokhagyma
só (ízesítéshez és tartósításhoz egyaránt, ízlés szerint, de mehet bátran)
Fűszerek: kurkuma, őrölt bors, római kömény, borókabogyó, kis fahéj, friss bazsalikom, kakukkfű,
Olívaolaj, cukor vagy méz, fél citrom leve.
Elkészítés:
A paradicsomokat felvágjuk, ha lejön a héjuk, forró vizes módszerrel lehúzzuk (az érésben lévőeknek jó eséllyel le fog, a zöldeknek nem). Sózzuk, kis olívaolajjal meglocsoljuk, botmixerrel pépesítjuk. Egy leves masszát fogunk kapni, amit egy lábasban/kondérban nagyon lassú tűzön melegítünk. Közben mehetnek a fűszerek, az apróra szeletelt fokhagyma, pár kanál cukor/méz. Lassan kevergessük. Kb. egy óra, míg elfővi a levét, lényegében rajtunk áll, hogy mennyire redukáljuk – a főzés második félidejében menjen a chili és csak a hajrában a zöldfűszerek és a citromlé.