Vízkereszt, vagy már farsangot akartok?

Január 6. napjához több keresztény hagyomány kapcsolódik, mint ahogy a Vízkereszt mellett többféle elnevezés is, pl.: Epifánia, Háromkirályok. Az epifánia a görög epiphaneia, επιφάνεια szóból ered, amelynek jelentése „megjelenés” , úgymint az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése. A Háromkirályok nem túl meglepő módon a “Három napkeleti bölcs” megjelenése előtti tisztelgés. A bölcsek a pogányságot képviselték, ezáltal az ünnep azt is jelképezi, hogy az emberré lett Isten nemcsak a választott népnek, hanem mindenkinek megmutatkozik.

Ha úgy vesszük, be is igazolódott az ősi hiedelem, hiszen a karácsonyt világszerte ünnepli az emberiség. Január 6-a ennek a lezárása, és egyben a farsangi időszak kezdete. Hagyományosan ezen a napon bontják le a karácsonyfát. A többi magyar rítussal, úgymint: tisztaszobába szalma hintés és azon való éjszakázás, vagy szentelt víz hazavitele, netán csillagénekek éneklése, elég ritkán találkozunk manapság.

A karácsonyfát viszont mi is lebontottuk. Gyökeres fánk volt, mert tobzódunk az örömben, hogy van hová kiültetni. A 2018-as kis ezüstfenyő megeredt, növekedésnek indult, reményeink szerint szépséges büszke nagy fává neveljük. De azért megfontolandó, hogy pár év leforgása alatt fenyőerdővé akarjuk-e változtatni a kiskertet, így most karácsonykor közös elhatározásból cukorsüveg fenyőt választottunk. Csodás kis jelkép volt ő is, de már épp itt az ideje visszaszoktatni a kinti viszonyokhoz a hirtelen jött szobai tavasz után. Egy- két nap a 10-15 fokos teleltetőben, aztán irány a védett terasz. A Picea Glauca Conica latin névre hallgató kis örökzöld neveléséhez sok segítséget kaphatunk például Megyeri Szabolcs kertésztől: “A cukorsüvegfenyőt napos, de legfeljebb félárnyékos területre ültessük, és vegyük figyelembe, hogy a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Ne telepítsük túlságosan zárt sarkakba, szüksége van ugyanis a folyamatos légmozgásra, hogy ne maradjon nyirkosan a sűrű ágrendszerű növény. Rendszeres öntözéssel, helyes ültetéssel, és egy kis szerencsével csinos, dús ágrendszerű, tömött megjelenésű törpefenyőnk lehet. “

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük