Stukatúr

Stukatúr fn (az olasz stucco szóból), bevakolt famennyezet alsó héja. Miután a vakolat közvetlenül a gerendán vagy a deszkán nem tart, annak fölületét a vakolat megtartására alkalmassá kell tenni. Ezt legcélszerűbben a fölület benádazásával érik el. Leveleitől megtisztított és párhuzamosan egymás mellé fektetett, 1 – 1 cm. átmérőjű nádszálakat dróttal a gerenda vagy a deszka fölületéhez erősítik s aztán darabosabb, vastagabb malterrel becsapják, majd finomabbal elsimítják. A bevakolt fölület vastagsága (nád és vakolat együtt véve) körülbelül 2 cm. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

A stukatúr lebontásával technikai értelemben kezdetét vette a régi parasztház felújítása, szimbolikusan még 2019-ben.

Ám mielőtt… 🙂 így a naptári év végén köszönetet szeretnénk mondani minden kedves segítőnknek és vendégünknek, barátoknak és ismerősöknek, hogy élettel és lendülettel töltöttétek meg ezt a különleges helyet. Munkálkodásban, de kedves összejövetelekben egyaránt gazdag volt ez az időszak és biztosan minden idelátogatót kellően megérintett (megcsavart:D) a hely szelleme.

A legfontosabb, hogy jól éreztétek magatokat, mert ez a hely pontosan ezért van: a jól-létért, a jelen megéléséért. Minden más külső eredménynek örülünk, és persze ünnepeljük, hogy egy szelíd kis zöldellő tisztás van ott, ahol egy éve lépni sem lehetett a rekettyétől. Örvendezünk, hogy nemcsak felépült a szeder stage, hangzatosabb nevén a Hertelendy Szabadtéri Színpad, de annyi csodás koncertnek is helyszínt adott. De a legfontosabb idei eredményünk mégis a közös élmény!

A felületes kis évértékelővel pedig rákanyarodunk az előttünk álló új kihívások tárgykörére, és megnyitjuk az Építési naplót. 🙂

Akik jártak a Kertben, tudják, akik nem, talán olvasták a projekt leírásában, hogy a területen egy évszázados múltra visszatekintő ház áll. Itt szeretnénk szeretnénk nagy vonalakban dokumentálni a felújítás főbb mozzanatait, miközben újra funkcionálissá – és reményeink szerint esztétikussá – tesszük az épületet.

A felújítás első látványosabb lépése a stukatúr mennyezet lebontása – a bontás több fázisban (helyiségenként) zajlik, kezdve az alapterületre legnagyobb (kb. nettó 25 m3-es, vagy még nagyobb) első szobában. A képen jól látható egy nagy folt, ezek (több ilyen van) beázások miatt alakultak ki az évek során.

A “stukkó” bontása során feltárta magát az eredeti födémszerkezet, a gerendázat alatti és feletti deszkázat. Közelebbi képet kaptunk a beázások okozta közvetlen kártételről a födémszerkezetben.

Mivel a projekt egyik alapvetése, hogy ahol csak lehet, újrahasznosítunk, és ahol csak lehet, többes funkciót adunk a dolgoknak, a “letermelt” gipszes vakolattal egyelőre az ezidőtájt kissé saras utat kezdtük el feltölteni – elég élhetőnek tűnik a megoldás. – Folytatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük