Nagy, változatos mozdulatok


“Az ember alkatilag nem alkalmas rá, hogy egész nap üljön. Nem nekünk valók az ismétlődő, apró mozdulatok sem, amelyek a mai szakosodott munkafolyamatokkal együtt járnak. Testünk a tulajdon mélyéből, lényegéből fakadó nagy, változatos mozdulatokra áhítozik. Attól borul föl a test egyensúlya, hogy egész nap kicsi, ismétlődő mozdulatok sorára kényszerítjük, például gépelünk, élelmiszerek vonalkódját olvassuk le, húspogácsát fordítunk meg a sütőlapon, vagy kattintgatunk az egérrel.” – Scott Jurek

Ez egy olyan téma, amivel alighanem foglalkozni kell. Persze mondhatja bárki erre, hogy könnyen bujtogat a vegán ultramaratonista, hiszen neki csak ultramaraton-futás a dolga, az ő egzisztenciájának nem része az egérrel való kattintgatás és a napi 8+ óra nettó ücsörgés a munkahelyen meg itt-ott. Ezért aztán rebellis gondolat-e a jureki? Meglehet, ellentétes a jelen társadalmi berendezkedéssel, paradigmával.

Mit tehet az ember, ha a munkája éppen húspogácsák forgatása a sütőlapon vagy valamely “szakosodott munkafolyamat”? Egyvalami biztos: törekedjen nagy, változatos mozdulatok végzésére is, amikre tulajdon mélyéből áhítozik. (Fotó: internet/scottjurek.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük