Chiliszósz 1.0

Összedobtuk az első, kísérleti chiliszószt, 100%-ban saját termesztésű paprikákból és paradicsomból. A lécet igen magasra tették mindazok, akik hasonló jóságokkal foglalkoznak – és nemcsak, hogy piacképes kézműves termékeket állítanak elő, de sok esetben nemzetközi díjakat söpörnek be. Nekünk ilyen ambícióink nincsenek, kísérletezünk és örülünk, ha az élet édesébe néha egy kis pikáns vegyül.

Az “1.0” mondhatjuk, jól sikerült, ezért közreadjuk a receptet.

Hozzávalók:

7 db közepes méretű jalapeño

5 db cayenne

, bors,

kb. 15 szem paradicsom

olívaolaj

frissen szedett fűszerek: kakukkfű, levendula, bazsalikom

ketchup

Elkészítés:

Serpenyőben nagyon lassú tűzön olívaolajat melegítünk, közben a chilik szárát eltávolítjuk, kb. 5 percre az olajba helyezzük, közben párszor megforgatjuk. Só, bors mehet rá. Miközben szöttyölődik, a paradicsomok háját lehántjuk (forró víz->hideg víz->héj le), csumájukat eltávolítjuk. Egy nagyobb lábasban melegíteni kezdjük, szintén lassú tűzön. Egy adott ponton beleöntjük a paprikákat, ekkor tehetünk még hozzá olajat ill. sót és a fűszereket. (a bazsalikomot még ne). Botmixerrel összepépesítjük és a masszát lassú tűzön főzzük. Opcionálisan ketchupot tehetünk bele, az édes íze ellensúlyozza a paradicsom savanykásságát – ha ódzkodunk ettől, akkor mézzel, cukorral édesíthetjük. Szószos állagúra redukáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük