A választás szabadsága

“Bizonyos czélra vezető legrövidebb ‘s legjobb, és így leghelyesebb ut csak egy lehet; bal, göröngyösebb és hosszabb pedig számtalan van.”

– Széchenyi István

Mélyvíz.

Mennyi zord külső körülmény igyekszik mindig pont úgy összejátszani, hogy egy adott formabontó, innovatív (stb.) elképzelés ne jöhessen össze. A külvilág mintha ellenállást fejtene ki és marasztalná a “régit”, mindenáron bebetonozni igyekezne a status quót.

Valójában az elképzelés, az ötlet – önmagában kevés. Amit itt vizsgálunk, egy folyamat, az ötlet utáni folyamat, a maga tipikus fordulataival: miután elindulsz a vízió megvalósításának útján, jönnek az ún. akadályok (valójában nem azok, de az egyszerűség kedvéért hívjuk most így).

A kérdés: mit teszel? Megpróbálod elhárítani, persze – és ha még nagyobb akadályokkal szembesülsz? Hol az a pont, ahol esetleg visszafordulsz a megkezdett úton?

“Egy út van. A saját utad, amelyet járás közben hoztál létre, akkor is, ha ugyanazokon az ösvényeken haladsz. De azt, hogy ‘visszafordulni nem lehet’, nem hiszem. Bármikor, a nap bármely pillanatában visszafordulhatsz, csakhogy visszafelé már egy másik út vezet.”

Erling Kagge

És ha visszafordulsz, miért teszed?

Minél szokatlanabb az, amibe fogsz és minél jobban provokálja a régi rendszert, annál nagyobb eséllyel és intenzitással jön majd az “ellenerő”. Kételyek ébredhetnek benned, és a többi. Ha nem figyelsz, végül megkérdőjelezed az ötletjogosságát, anélkül, hogy igazán belefogtál volna a megvalósításba. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nemcsak tétova, de elég lusta is vagy.

“Tétovázni csupán bizonyos ideig lehet, mielőtt elvész a választás lehetősége.”

– Mark Lawrence

Passziválni lehet egyes munkafolyamatokat – néha kell. Meghallgatni az építő kritikát és megalapozottan dönteni – szinte kötelező. Mérlegelni egy döntés előtt, vagy éppen azt a racionális döntést hozni, hogy az adott döntés nélkülöz minden racionalitást – ezt mind, mind lehet. Ez a választás szabadsága. De tétovázni csupán bizonyos ideig lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük