A kert növényei: Kakukkfű


A kakukkfű (Thymus) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Első kakukkszóra virágba borult a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris). Miközben a magról vetett palánták is egyre erősödnek az ablakpárkányban, a kert “mediterrán” (napcsapdás, homokos talajszerkezetű, kőomlásos) részén a különösebb megrázkódtatás nélkül áttelelt növény láthatóan elemében van: a folyamatos dézsmálás mellett is szépen terjed, amerre csak tud.

A déli órákban szedjük a friss hajtásokat a legmagasabb illóolajtartalom (timol, karvakrol) jelenléte mellett. Cseranyagot, szaponint, flavonoidokat tartalmaz.

Drogja a föld feletti rész. Belsőleg: köhögéscsillapító, köptető, antiszeptikus hatású, légúti fertőzések ellen hatásos szer. Nehézlégzés esetén hörgőtágító. Enyhe epehajhtó. Szélgörcsök, puffadás ellen szintén beválik, bélfertőtlenítő. Pajzsmirigy alulműködésre javallott, pajzsmirigy túlműködés esetén azonban kerüljük használatát.


“A kakukkfű latin neve; a thymus a görög Thymon (bátorság) szóból származik. A középkorban a harcba indulók zsebkendőjébe kakukkfüvet hímeztek a hölgyek, és a kakukkfüves fürdő a hiedelem szerint fokozta a katonák erejét. A görögök számára a hősiesség jelképe volt. Más források szerint a kakukkfű neve az ókori görög Thyo szóból ered, amely áldozathozatalt jelentett. Az ókorban a kakukkfüvet az áldozati állatok illatosítására használták, hogy még inkább az istenek kedvére tegyenek.” (sarti-info.hu)

Külsőleg: alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőnek. Alkalmazhatjuk helyi érzéstelenítőnek, izom-ízületi fájdalomra, reumára. Fertőtlenítő hatása miatt gargalizáljunk, inhaláljunk vele bátran.

Tea készítése: a déli órákban, napsütésben szedett növényi részeket (legjobb virágzáskor) szárítsuk, majd 1 kávéskanálnyi drogot forrázzunk le kb. 2 dl vízzel. Ezt apró kortyonként fogyasszuk vagy kanalazzuk. Akár napjában kétszer. Csillapodik a köhögés, fertőtlenítjük a légutakat.

Szeszes kivonat: 30g drogot 100 ml 70%-os alkohollal vonunk ki, másnap szűrjük. A térfogatot szesszel egészítsük 100 ml-re. Napi 3x 50 csepp fogyasztható a tinktúrából. Pár napnál tovább belsőleg lehetőleg ne alkalmazzuk, vagy legalább tartsunk szünetet és figyeljük a szervezetünk reakcióit.

Fűszerként a kakukkfüvet aligha kell bemutatni. Vadas húsokhoz, levesekhez, salátákba kiváló, aromás fűszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük