A kert növényei: Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis L.) már az ókor óta ismert gyógy- és fűszernövény. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

Borsikafű virágzat, beporzóval.

Illóolajat (főként karvakrol), cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz. A borsnál kevésbé erős, de érdekes aromája miatt kedvelt fűszer. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Bélnyugtató, étvágygerjesztő, felfúvódás ellen. Teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást. Kenőcsként enyhíti az isiászt, olajként bedörzsöléssel a fogfájást

Vergilius, a római aranykor egyik költője is előszeretettel ültette be kertjét borsikafűvel, ezzel táplálva méheit. Nálunk a poszméhek nagy kedvence, egész nap körülötte zsongnak, hatalmas örömünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük