A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutniA “végzetes” csak egy kihívás. Az “életveszélyes” miatt kelünk ki reggelente az ágyból. Nem könnyen ijesztenek meg minket, nem hátrálunk meg, nem táncolunk vissza, és semmiképp sem adjuk fel, legalábbis a munkában nem. Hogy végezhessük a munkánkat, hinnünk kell benne, hogy a kudarc nem lehetséges, hogy nem számít, milyen beteg a páciens, van számukra remény. De amikor a valóság befurakodik a remény világába és végül megadjuk magunkat az igazságnak, az csak azt jelenti, hogy elvesztettük aznap a csatát, nem a holnap háborúját. Itt van a feladással kapcsolatos dolog. Ha egyszer megteszed, ha tényleg beadod a derekad, el fogod felejteni, hogy miért is kezdtél el harcolni. – (Grace Klinika)

Már elnézést, ha nagyon coelhósodnánk itt az ökoturizmuson, de egyelőre a “lelki-szellemi” táp éppolyan fontosnak – ha nem fontosabbnak – tetszik, mint az anyagi-technikai fordulatok az öko-ház vagy a terület körül.

Mert itt van a feladással kapcsolatos dolog. Fel kell készülnünk rá, hogy a külső világ – nevezzük az egyszerűség kedvéért külső világnak – ellenállást fog kifejteni, hol itt, hol ott; hol emberi kétely, hol fizikai hiány képében. Ezek a helyzetek megmérik aztán az akaraterőt és sokszor kell bátran dönteni, sokszor áldozatot hozni, sokszor elbukni a ma csatáját – hogy aztán megnyerhesd a holnap háborúját. A külső világ valamilyen formában mindig azt fogja akarni, hogy feladd és a mércéje nem lesz megfelelő neked – mérni ugyanis a saját rendszere határain belül tud majd, amely véges és feltételes.

Nem biztos, hogy az eredmény azonnal jön, nem biztos az sem, hogy lesz eredmény. Így a szútra:


“a jó orvosság keserű, a helyes út látszólag visszafele vezet”.

Ha a végzetes csak egy kihívás, akkor ez a képen szereplő hátsó tűzfal például egy szép végzet. Ha nem fordul ki a helyéről, mielőtt nekiállnánk a födém alátámasztásának és megerősítésének, akkor megnyertünk már egy csatát. 🙂


“Amíg minden a terv szerint halad, szép és élvezetes hegymászásban van részünk. A kaland igazából akkor kezdődik, amikor váratlanul borul a terv. Elég egy pici, zuhanó kő útját keresztezni, az időjárás sem mindig kedvezhet nekünk, és a terep hirtelen ellenségessé válik. Küzdelmünk egy csapásra élet-halál harccá alakul, és vágyakozva tekintünk le a völgyre, ahol ki lehetne ülni a “kispadra”, fel lehetne adni. Lehet, hogy a hegymászás tanít meg arra, hogy nem adhatjuk fel?(Erőss Zsolt)

(Folytatjuk.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük