A projektről / About

2018-ban került gondozásunkba egy több, mint fél hektáros, beerdősült, ős-gyümölcsfákkal és afféle réttel borított terület Veszprém megyében, a Kemenesalján: rajta egy erősen romlásnak indult tanyaépület, ami utoljára úgy 30 éve kapott karbantartást.


A helyszín elszigeteltsége ellenére szinte “falusias” komforttal kecsegteti az arra járót. Nem véletlen, hiszen egyike a szocializmus alatt végleg (?) ellehetetlenített, elnéptelenedett “szellemfalvaknak”. Hertelendyújhely, vagy ahogy helyben nevezik, az Újmajor, egykor 130 fölötti lakost számlált, három felekezet lakta és önálló iskolával bírt (ez a mai vadászház). Viszonylag könnyen megközelíthető kocsival (ha belekalkulálsz 3 km murvás utat és az ezzel járó – időjárástól függően – port avagy sarat), Győr vagy Szombathely városából 1 óra, Budapestről, Pozsonyból vagy Bécsből 2 óra alatt kényelmes tempóban elérhető, javarészt gyorsforgalmi utakon. Vadban, madárdalban, gyógynövényekben és friss levegőben gazdag, csendes, békés hely.

Mint kiderült, az épület egy valóságos remekmű, építői a “boldog békeidők” gyermekei, akik a XX. században éltek meg matuzsálemi kort, ugyancsak tartalmas élettel.

Megmentésre érdemes a ház maga, amely egy kis átalakítással, korszerűsítéssel öko-központtá alakul, amellett, hogy mint hagyományos falusi porta is megállja a helyét. És rehabilitációra, ligetesítésre, majd erdőkert létesítésére érdemes a hozzá tartozó belterület, amelyet ellenállás hiányában a tősarjak, indák és ágak-bogak hódítottak meg az évtizedek alatt.

Misszió és közösség vagyunk. Sokan keresik a “kiszabadulás” lehetőségét az ún. fogyasztói társadalomból vagy hívjuk bárminek. Van, aki éppcsak elhagyná a komfortzónát egy geocatching, egy erdei séta vagy átszellőztető meditáció erejéig. És igen, van, aki komolyan foglalkozik akár az önfenntartás kérdésével. Ezért mi dokumentálunk: információt, inspirációt, véleményt és reményeink szerint hasznos tudást osztunk meg. Eközben mi magunk is járjuk a természetet, mellyel komoly szövetségre léptünk.

A weboldalon felhasznált fényképek saját fotók. Ha olyan képet használunk, ami nem a miénk, azt külön jelöljük. A képek vagy az itt fellelhető tartalmak átvétele lehetséges, de a szerk. írásos engedélyével és a forrás megjelölésével. Az EU 2016/679., “GDPR” adatvédelmi rendelet alapján biztosítjuk a személyes adatok védelmét. Domain- és tárhelyszolgáltatónk a GYŐR. NET Internetszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, adószám 13139797-2-08. Az ökoturizmus.hu egy nonprofit, személyes jellegű blog, a művészi (irodalmi, zenei és képi) alkotás, az absztrakció, és a szólás-, a véleménynyilvánítás, az információ és tudámányos alkotás szabadságának szellemiségében. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének online tartalomközlésre vonatkozó Etikai Kódexében megfogalmazottakat magunkra nézve érvényesnek tekintjük. A forgatás során egyetlen állatnak sem esett bántódása. Elérhetőségeink és névjegy: fb.com/ujkerthungary; Tel.: +36 20 – 986-4925. Messenger: m.me/ujkerthungary